Fermente Zerdeçallı İçecek
Önce zerdeçal anasını hazırlayalım. Taze zerdeçalınızı kabuğunu soymadan rendeleyin. İlk adımda bir dolu çorba kaşığı kadar taze zerdeçala ihtiyacımız var. Rende taze zerdeçalınızı, bir çorba kaşığı bal ile küçük bir kavanoza alın. Üç çorba kaşığı ılık su ekleyin ve bal çözülene kadar karıştırın. Kavanozun ağzını bir peçete ve paket bandı ile kapatın. Karanlık bir yerde bir gün bekletin. Ertesi gün aynı malzemeleri ekleyin, karıştırın, ağzını kapatın ve dinlendirin. Dördüncü günde ananın hafifçe baloncuklar üretmeye başladığını göreceksiniz. Artık ananız hazır. Beslemeye devam ettiğiniz sürece ananız canlı kalacaktır. Ya da “Bu kadarı bana yeter” derseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Şimdi taze zerdeçal çayını hazırlayalım. İki büyük baş taze zerdeçal, bir baş taze zencefil ve karabiber tanelerini dört bardak suda yarım saat tıngırdatarak zerdeçal çayınızı demleyin. Süzdüğünüz çayınızı büyük bir kavanoza alın, balı ekleyip karıştırın. Yarım bardak taze zerdeçal anası ve soğuk su ekleyin. Bu tarif ortalama 10 bardak su için. Karıştırın, kavanozun ağzını bir peçete ve paket bandı ile kapatın. Karanlık bir yerde dinlendirin. Günde bir kez karıştırın ve ağzını kapatın. İkinci günde küçük baloncuklar görmeye başkayacaksınız. Buradan sonra ağız tadınıza göre fermente etmeye devam edebilirsiniz. Biz dört gün fermente edildiğinde ağız tadımıza en uygun hali olduğunu gördük. Süzerek soğuk servis edin. Afiyet olsun.
Malzemeler:
- 1 paket Verita Taze Zerdeçal,
- 1 paket Verita Taze Zencefil,
- 1 çay bardağı bal,
- Taze karabiber.