Fermente Zerdeçallı İçecek

Önce zerdeçal anasını hazırlayalım. Taze zerdeçalınızı kabuğunu soymadan rendeleyin. İlk adımda bir dolu çorba kaşığı kadar taze zerdeçala ihtiyacımız var. Rende taze zerdeçalınızı, bir çorba kaşığı bal ile küçük bir kavanoza alın. Üç çorba kaşığı ılık su ekleyin ve bal çözülene kadar karıştırın. Kavanozun ağzını bir peçete ve paket bandı ile kapatın. Karanlık bir yerde bir gün bekletin. Ertesi gün aynı malzemeleri ekleyin, karıştırın, ağzını kapatın ve dinlendirin. Dördüncü günde ananın hafifçe baloncuklar üretmeye başladığını göreceksiniz. Artık ananız hazır. Beslemeye devam ettiğiniz sürece ananız canlı kalacaktır. Ya da “Bu kadarı bana yeter” derseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Şimdi taze zerdeçal çayını hazırlayalım. İki büyük baş taze zerdeçal, bir baş taze zencefil ve karabiber tanelerini dört bardak suda yarım saat tıngırdatarak zerdeçal çayınızı demleyin. Süzdüğünüz çayınızı büyük bir kavanoza alın, balı ekleyip karıştırın. Yarım bardak taze zerdeçal anası ve soğuk su ekleyin. Bu tarif ortalama 10 bardak su için. Karıştırın, kavanozun ağzını bir peçete ve paket bandı ile kapatın. Karanlık bir yerde dinlendirin. Günde bir kez karıştırın ve ağzını kapatın. İkinci günde küçük baloncuklar görmeye başkayacaksınız. Buradan sonra ağız tadınıza göre fermente etmeye devam edebilirsiniz. Biz dört gün fermente edildiğinde ağız tadımıza en uygun hali olduğunu gördük. Süzerek soğuk servis edin. Afiyet olsun.  

Malzemeler:

Tarifler

  • Avokado Pestolu Makarna

    Fırını 200 derecede ısıtın. Nohutları fırın tepsisine yerleştirin ve birkaç kaşık zeytinyağı ile karıştırın, biraz tuz serpin. 25-30 dakika veya altın rengi ve çıtır olana kadar fırında kızartın. Bu arada, orta boy bir tencerede su kaynatın. Makarnayı paketin talimatlarına göre pişirin. Avokado pesto için avokadoları, fesleğeni, sarımsakları, kalan zeytinyağını, yarım limonun suyunu, bir çorba kaşığı […]

    Devamı
  • Mangolu Merengli Tart

    Önce tart hamurunu hazırlayalım. 200 g tereyağını dondurucuya koyup tamamen dondurun. Un, 1 çimdik tuz ve tereyağını mutfak robotunda un haline gelene kadar çekin. Suyu ekleyin ve bir kez daha bızlatın. Nemli kum gibi görünmeli ve elinizle sıktığınızda bütünleşmeli. Hamuru unlu tezgâha dökün, fazla yoğurmamaya çalışarak bir bütün haline getirin, streç filme sarın, buzdolabında 1 […]

    Devamı
  • Taze Zencefilli, Yulaflı, Elmalı Kek

    Fırını 180 derecede ısıtın. Yulafı mutfak robotunda un haline gelene kadar çekin. Yulaf unu, kabartma tozu, karbonat, tarçın, yenibahar ve tuzu karıştırın. Başka bir kapta rendelenmiş bir baş zencefili, yumurtaları, şekeri, tereyağını, pekmezi, yoğurdu ve vanilya özütünü karıştırın. Rendelenmiş elmaları ekleyin. Un karışımını ekleyin ve hafifçe karıştırın. Hamuru 5 dakika dinlendirin. Yağlanmış bir baton kek […]

    Devamı
  • Pitahaya Jölesi

    Pitahayanızı soyup küp küp doğrayın, servis kaplarınıza yerleştirip buzdolabına kaldırın. Şimdi işimiz kabukları ile. Kabaca doğradığınız kabukları suyun içine alarak on dakika kısık ateşte pişirin. Onlar pişerken toz jelatinin içine birkaç kaşık su ekleyerek karıştırın. Pitahaya kabukları suya nefis bir pembe renk verdiğinde süzün, suya jelatini ilave edin ve bir taşım kaynatın. Altını kapatın, balını […]

    Devamı